Otse põhisisu juurde

Anna interjöörile lisaefekti lae-, seina- ja põrandaliistudega!

Iga ehitus ja remont jõuavad ühel hetkel liistude panekuni – enamasti on neid vaja praktilisel eesmärgil, näiteks varjamaks inetut pragu seina ja põranda vahel. Järjest enam aga mõistetakse, et liistudega mängimine elavdab ja kaunistab interjööri.

Liist viimistleb ruumi, rõhutab viimistlusmaterjalide ilu ja võimaldab ruumi mitmekülgselt kujundada.


Liist on tõepoolest hea abimees varjamaks väiksemaid ehitusvigu või erinevate materjalide ühtimiskohti ning peamiselt kasutataksegi liistu põranda ja seina ühenduskohtades ning ümber akna- ja ukseraamide.



Täna pole enam harv näha traditsioonilisi katteliiste sisekujunduselemendina laepinnal või seinal teatud osa rõhutades – näiteks pildiraamina peeglit ümbritsemas või telliskiviseina motiive tapeeditud pinnast eraldamas. Põhjamaades on trendikas panna liistud ümber aknapalede.

Reegleid liistude kasutuse osas pole ning igaüks võib paigaldada neid vastavalt maitsele, kuid üldiselt sobivad suuremad ja massiivsemad liistud pigem avaramatesse ruumidesse ja tagasihoidlikumad klassikalisse koju.


  

Sobiv liist annab igale ruumile iseloomu


Kõige populaarsem ongi tänapäeval valgeks värvitud liist, sest valge on tasakaalustav, selge ja loomulik, suurendab kõikide teiste värvide puhtust, kirgastab nende toone ning loob avarust, mis kulub meie pimedatel aegadel väga ära.


Kuidas teha liistude paigaldamisest võimalikult valutu töö?



Paljudes kodudes lükkub liistude paigaldamine teadmata kaugusesse, sest seda ei peeta meeldivaks tööks. Tegelikult pole asi üldse nii hull – liistudel on palju paigaldusmeetodeid ning siinkohal jagame ka ideid, kuidas see töö kõige lihtsamalt võiks käia.

Liistude paigaldamisel on oluline ette planeerida, mismoodi neid soovitakse kinnitada. Olenevalt seinamaterjalist on kõige kiiremaks paigaldusviisiks montaažiliim ja naelad. Naelte puhul tuleks eelnevalt veenduda, et naelal oleks koht, kuhu seinas kinnituda. Kiviseinte puhul on levinumaks paigaldusviisiks liimimine. Liistude liimimisel tuleks aga arvestada, et liim peaks olema piisavalt tugev, et liist ajapikku lahti ei tuleks.
NB! Tapeedi või muu seinakatte külge liistu liimida ei ole mõistlik, kuna siis jääb ainult seinakate liistu hoidma.
Et liistu paigaldamine oleks lihtsam, peab olema eeltöö võimalikult hea: seinad peaksid olema võimalikult sirged ja lõikumised teiste pindadega täisnurksed. Just nurkade täpseks saagimist peetaksegi tavaliselt liistude panekul kõige ajamahukamaks ja tüütuks. Kvaliteetseks paigalduseks on hädavajalik juhikutega nurgasae kasutamine, ilma selleta ei ole korralikke liiteid võimalik saada. Liistu paigaldamist on soovitav alati alustada nurgast.

Kvaliteetseks paigalduseks on hädavajalik nurgasae kasutamine

Nõuandeid ja nippe liistude paigaldamiseks

Üldiselt ei maksa selle tööga kiirustada, ikka kehtib põhimõte, et üheksa korda mõõda ja üks kord lõika.

  • Kui tegemist on küprokseinaga, siis kõige lihtsam on liiste paigaldada ehitusliimiga. Liiste saab paigaldada betoonseina ka kruvidega (enne kruvide sisselaskmist puuri ette auk, et kruvi ei vigastaks liistu).
  • Kui esimene liist on välja saetud, tuleks saagida ka teine liist valmis ja kontrollida enne kinnitamist seda, kas need omavahel sobivad.
  • Enne lõika natukene pikem liist kui lühem — maha saab alati saagida!
  • Liistu paigaldades jälgi, et see kohapealt ei liigu.
  • Kui montaaziliim tungib liistu vahelt välja, tuleb see kohe eemaldada.
  • Kui vigastad liistu, võib peenpahtliga vead parandada.

Valikuvõimalustele seab piirid üksnes Teie fantaasia!



Liistud, karniisid Tallinnas
Viimistlussalong FIESTADESIGN pakub ainult kvaliteetseid polüuretaanist valmistatud liiste ja dekoorelemente. Valikus on üle 250 erineva liistu – erinevas suuruses, profiilis ning stiilis. Kõigi näidiste ning tootekataloogiga saate tutvuda Tallinna salongis, Kadaka tee 70C.

Populaarsed postitused sellest blogist

Anna seintele elegantne välimus liistudega

Kui olete väsinud tavalistest värvitud seintest, siis polüuretaanist liistud pakuvad huvitavaid ja kaasaegseid sisekujudnuslahendusi seinte elavdamiseks.  Seinte välimust võib muuta liistudest laotud tahveldisega. Vali pigem kitsad (25-40 mm) ja keskmised (41-69 mm) liistud, et tahveldis liiga jõuline ei saaks. Seintele saad lihtsalt ise elegantse ilme anda Vajad : • meelepärase profiiliga dekoratiivliiste • kiiresti nakkuvat sisetööde montaažiliimi • sobivas toonis värvi Tööriistad: lood, mõõdulint, pliiats, nurgasaag või käsisaag ja eerungikast, pintsel, värvirull ja värvivann. 💡 Nipp: enne töö kallale asumist võib näiteks maarliteibi abil proovida, kas väljamõõdetud tahveldis sobib ja on kooskõlas toa proportsioonidega. Mõõda ja märgi seinale liistude asukohad. Korrektse tulemuse saamiseks kasuta kindlasti loodi.  Sae raamiliistude otsad 45° nurga all vajalikesse pikkustesse. Mõõdud saad seinale märgitud joontelt.  Kanna liistude tagaküljele montaažiliim

Tapeedi saab värvirulliga seina tõmmata

Tavalise liimitava tapeedi ja värvi asemel võib nüüd seina panna ka vedeltapeedi. See on tapeet, mida müüakse pulbrina. Kodus segatakse see veega ja kantakse siis värvirulliga seinale. Millega on tegu – kas ikkagi mingit sorti värviga või siiski tapeediga?