Otse põhisisu juurde

Aknakatted esimesel korrusel

AknakattedEsimesel korrusel paistab aknast mööda voolav elu hästi kätte. Mida aga teha, et kodune elu sama hästi mööduvatele inimestele silma ei torkaks?

Esimesel korrusel asuvad aknad erinevad üksteisest kindlasti suurel määral. Võib ju tegemist olla kõnniteest vaid pisut ülevalpool asuvate akendega või vastupidi – suhteliselt kõrge esimese korrusega. Korter või maja võib olla põlispuude varjus või hoopis lageda Lasnamäe päikesepoolses küljes. Variante on palju, enim läbimõtlemist vajab olukord, kus aknad silmakõrgusel, palju inimesi mööda liikumas ning päike lõõskab kogu päeva.

Privaatsus on oluline kogu ööpäeva vältel. Seega tuleb arvestada, et õhtusel ajal vajatakse tihedamaid, läbipaistmatuid kardinaid ning päeval valgust läbi laskvaid, kuid samas ka varjavaid aknakatteid. Turvalisus on siinkohal oluline aspekt.

lamellkardin

Ilmselt on parim lahendus kombineerida erinevat tüüpi kardinaid. Millised konkreetsesse ruumi kõige paremini sobivad, sõltub muidugi aknakujust, ruumilahendusest ning tellija eelistustest.

  • Paneel- ja tekstiilkardinate kombinatsioonid. Paneelkardinaid on võimalik valmistada erinevaid materjale kasutades – rulookangast, tekstiilist või puidust. Minimalistlik, kuid efektne ja mitte liialt pealetükkiv lahendus. Võib kasutada erivärviliste või erinevate struktuuridega paneelide kombinatsioone. Paneelkardina puhul tuleb silmas pidada, et akna vabastamisel kardinast jääks akna kõrvale piisavalt seinapinda, kuhu paneelid saaksid joosta. Kui aken võib olla kogu aeg kaetud, seda probleemi ei teki.
  • Tihedam tüllkardin või söövitatud tekstiilmaterjal päevaseks ajaks kombineerituna ruloo, voldikkardina või ribakardinaga, mida saab vastavalt vajadusele õhtul täiendavalt ette tõmmata.
  • Traditsiooniline komplekt tüll- ja külgkardinatest.
  • Ettevaatust perforeeritud või hõredamalt kootud puitliistmaterjalidega. Sama hästi kui teie näete läbi nende päevavalguses õue, nähakse ka sisse, kui õhtul toas tuli põleb.

Kui päike paistab aknasse

Päike tükib silma, muudab ruumi palavaks ning kipub ajapikku mööblit ja tapeete pleegitama. Intensiivne päike võib muuta kiiresti luitunuks nii kardina, katte kui ka akna all valguslaigus asuva mööbli, raamatud, garderoobi ja muu. Ka kõik toalilled ei ole maipäikese üle rõõmsad. Avatud aknaga tuba jätab kahtlemata avala mulje, kuid esimesel korrusel pole see kõige asjakohasem.

Seega tuleks materjalide valikul arvestada, et valgushulka oleks hõlbus reguleerida ning võimalikult palju päikesevalgust peegelduks tagasi.

Rulood

Tavaline rulookangas peab kinni terava päikesevalguse ning on piisavalt tihe privaatsuse tagamiseks. Väga terava päikesevalguse korral võiks kasutada tagant aluminiseeritud termomaterjale või pimendavaid materjale, mis teevad ruumi täiesti hämaraks. Head kasutamiseks magamistoas või teleriga ruumis.

Pimendav ruloo

Riba- ja lamellkardinad

Kui on oluline, et päeva jooksul pidevalt muutuvat valgushulka saaks kiiresti ja hõlpsalt reguleerida ilma kardinaid akna eest ära tõmbamata, tuleks valida kas riba- või püstlamellkardinad. Kes kardab liigset kontorlikkust, võib valida nende kardinatüüpide puidust alternatiivid.

ribakardin puidust

Ei tasu kasutada plastikust ribakardinaid, sest need deformeeruvad päikese käes kiiresti. Mõistlik on hankida korralikud alumiiniumist ribakardinad, mille pealispind on kaetud kuumemailiga. Alumiiniumist ribakardin peegeldab sisselangevat valgust tagasi, reguleerides seeläbi ruumi temperatuuri.

ribakardin

Plastaknale soovitaks paigaldada spetsiaalselt nende jaoks välja töötatud kinnitussüsteemiga ribakardina, mis ühildub perfektselt plastakna raamiga.

ribakardin-iso-pakettaknale

Lamellkardinad võimaldavad hõlpsalt reguleerida sissetuleva valguse hulka. Talve- ja suveperioodil võib valguse suund ja tugevus olla väga erinev – siis kasutatakse ka lamellkardinate ja ruloode kombinatsiooni, mis annab topelt- kaitse.

lamellkardin

Lamellkardinate kangad on pleekimiskindlad, peegeldavad valgus- ja soojuskiirgust tagasi olenevalt materjalist 50–70 protsenti.

Voldikkardinad (plisseekardinad)

Voldikkardinate materjalid on väga vastupidavad, enamik neist on niiskuskindlad, leidub ka söövitatud ja tagant aluminiseeritud materjale ning spetsiaalselt arvutitega ruumidesse soovitatavaid materjale. Materjalid on pleekimiskindlad ning peegeldavad valgust tagasi olenevalt materjalist 60–90 protsenti.

Plisseekardin

Populaarsed postitused sellest blogist

Anna seintele elegantne välimus liistudega

Kui olete väsinud tavalistest värvitud seintest, siis polüuretaanist liistud pakuvad huvitavaid ja kaasaegseid sisekujudnuslahendusi seinte elavdamiseks.  Seinte välimust võib muuta liistudest laotud tahveldisega. Vali pigem kitsad (25-40 mm) ja keskmised (41-69 mm) liistud, et tahveldis liiga jõuline ei saaks. Seintele saad lihtsalt ise elegantse ilme anda Vajad : • meelepärase profiiliga dekoratiivliiste • kiiresti nakkuvat sisetööde montaažiliimi • sobivas toonis värvi Tööriistad: lood, mõõdulint, pliiats, nurgasaag või käsisaag ja eerungikast, pintsel, värvirull ja värvivann. 💡 Nipp: enne töö kallale asumist võib näiteks maarliteibi abil proovida, kas väljamõõdetud tahveldis sobib ja on kooskõlas toa proportsioonidega. Mõõda ja märgi seinale liistude asukohad. Korrektse tulemuse saamiseks kasuta kindlasti loodi.  Sae raamiliistude otsad 45° nurga all vajalikesse pikkustesse. Mõõdud saad seinale märgitud joontelt.  Kanna liistude tagaküljele montaažiliim

Anna interjöörile lisaefekti lae-, seina- ja põrandaliistudega!

Iga ehitus ja remont jõuavad ühel hetkel liistude panekuni – enamasti on neid vaja praktilisel eesmärgil, näiteks varjamaks inetut pragu seina ja põranda vahel. Järjest enam aga mõistetakse, et liistudega mängimine elavdab ja kaunistab interjööri. Liist viimistleb ruumi, rõhutab viimistlusmaterjalide ilu ja võimaldab ruumi mitmekülgselt kujundada. Liist on tõepoolest hea abimees varjamaks väiksemaid ehitusvigu või erinevate materjalide ühtimiskohti ning peamiselt kasutataksegi liistu põranda ja seina ühenduskohtades ning ümber akna- ja ukseraamide. Täna pole enam harv näha traditsioonilisi katteliiste sisekujunduselemendina laepinnal või seinal teatud osa rõhutades – näiteks pildiraamina peeglit ümbritsemas või telliskiviseina motiive tapeeditud pinnast eraldamas. Põhjamaades on trendikas panna liistud ümber aknapalede. Reegleid liistude kasutuse osas pole ning igaüks võib paigaldada neid vastavalt maitsele , kuid üldiselt sobivad suuremad ja massiivsemad liistud p

Tapeedi saab värvirulliga seina tõmmata

Tavalise liimitava tapeedi ja värvi asemel võib nüüd seina panna ka vedeltapeedi. See on tapeet, mida müüakse pulbrina. Kodus segatakse see veega ja kantakse siis värvirulliga seinale. Millega on tegu – kas ikkagi mingit sorti värviga või siiski tapeediga?