Otse põhisisu juurde

Tapeetidega tuttavaks

TapeedidSeinte katmine tapeediga ehk tapetseerimine annab tänu tapeetide mustri- ja värvivalikule võimaluse kujundada ruum vastavalt oma maitsele. Kuigi sisekujundustrendid pakuvad mitmeid alternatiive, jääb tapeet siiski traditsiooniliseks ja harjumuspäraseks seinakatteks.

 

Tapeedid — see on väga oluline disaini osa

Mitte ükski interjöör ei saa läbi tapeetideta. Tapeet on olnud läbi aegade üks määravamaid sisekujunduse elemente interjööris. Tapeedid võivad olla ühevärvilised, kui ka mitmevärvilised, harmoneeruda ruumis olevate esemetega või hoopis rõhutada nendevahelist kontrastsust.

Tapeet jaguneb eelkõige koostise ja valmistamise tehnoloogia järgi. Skaala on lai, alates odavast klaaskiudtapeedist kuni hinnaliste siiditapeetideni.

Tapeetide liigid:

  • pabertapeet
  • fliistapeet
  • vinüültapeet
  • tekstiiltapeet
  • värvitav tapeet

Spetsiaaltapeedid:

  • metalltapeedid
  • looduslikud tapeedid
  • veluurtapeedid
  • disaintapeedid

Pabertapeet

Traditsioonilise ja levinuima pabertapeedi aluspõhi on kaetud valgust mitte läbilaskva värviga, mis varjab ka paberi koltumist. Tapeedi pealiskihile on trükitud (sageli ka sisse pressitud) muster. Kvaliteetsematel neist on kahekordne pealiskiht.

Teadlik tarbija, kes pöörab erilist tähelepanu viimistlusmaterjalide keemilisele koostisele, peaks eelistama naturaalset pabertapeeti. Selle pindmine muster või värvikate jätab läbi kumama paberi struktuuri. Tapeet on valmistatud vanapaberist ning selle värvimiseks kasutatakse linaseemneõlist ja maisitärklisest valmistatud tinti. Tulemuseks on 100% ökoloogiline ja allergiavaba toode.

 

Pabertapeedid jagunevad puhastatavateks, pestavateks ja tugevalt pestavateks. Puhastamine tähendab niiske lapi ja käsna kasutamist, tugevalt pestavaid tapeete võib julgelt seebi ja harjaga korrastada.

Fliistapeet

Järjest rohkem pakuvad tootjad suhteliselt uudset pabertapeeditüüpi, mittevenivat fliistapeeti, mida tuntakse ka non-woven, EasyUp, smartpaper ja kiudtapeedi nime all. Fliistapeedid  on "hingavad", ei sisalda PVC-d ega klooriühendeid. Need keskkonna- ja tervisesõbralikud tapeedid sobivad ka allergikuile ning on väga hea pesemis- ja pleekimiskindlusega.

Fliistapeet

Fliistapeedil on traditsioonilise pabertapeediga võrreldes mitmeid eeliseid ning erinevusi – suurim on see, et niiskudes fliistapeet ei veni. Nii võib tapeediliimi kanda rulliga otse seinale, kuna puudub vajadus lasta liimil paanidesse imenduda.

Vinüültapeet

Vinüültapeetide suurimaks plussiks on nende suur vastupidavus. Vinüültapeete on kerge hooldada, neid saab puhastada, (seetõttu nimetatakse neid sageli ka pestavateks tapeetideks).

Arvamus, et vinüültapeet on tervisele kahjulik, ei kehti kvaliteetsete tapeetide puhul. Kaasaegsete tapeetide valmistamisel kasutatakse tervisele kahjutuid pinnakattematerjale, samuti on vinüültapeetides mikroskoopilised augud, mille kaudu toimub õhu liikumine (niiskusevahetust soodustavad mikrospoorid võimaldavad seintel "hingata").

Vinüültapeet

Tänapäevaseid vinüültapeete ei saa kuidagi süüdistada loodusvaenulikkuses, kuna kasutatavad materjalid on niisama "hingavad" ja vähemasti sama keskkonnasõbralikud kui traditsioonilisel meetodil toodetud paber!

Värvi- ja mustrivalik vinüültapeetidel on väga suur. Olemas on nii perfektselt sileda pealispinna kui ka tugevalt reljeefse mustriga variante.

Tekstiiltapeet

Tekstiilitapeetidega on seinu kaetud juba sajandeid. Tekstiiltapeedid jätavad suursuguse mulje.

Tänapäevase tekstiiltapeedi aluskiht on paberist, mille peale on kleebitud kootud mustriga kangas või kangakiud. Tekstiilina kasutatakse villa, džuuti, puuvilla, siidi, lina ja kunstkiude. Selline tapeet tekitab eriti sooja ja rahuliku miljöö. Seinale liimitakse seda nagu tavalist tapeeti.

Värvitav tapeet

Lisaks valmiskujul seina kleebitavale tapeedile on olemas ka värvitav tapeet. See on tänuväärt lahendus ennekõike vanemates majades, kus halva ehituskvaliteedi tõttu seinte sirgeks saamine palju probleeme tekitab, kuid kus ometi soovitakse seinad üle värvida.

Selle tootegrupi tuntuim esindaja on klaaskiudtapeet, mida on kerge puhastada ning mis varjab hästi seintesse tekkivaid pragusid. Siiski on selle vahepeal suurmoeks saanud materjali hiigelaeg möödas, eluruumidesse pole teda õigupoolest kunagi soovitatud.

Inim- ja keskkonnasõbralikumat alternatiivi pakub fliismaterjalist värvitav tapeet. Mõlemaid värvitava tapeedi alaliike on võimalik hiljem korduvalt üle värvida.

Spetsiaaltapeedid

See kategooria hõlmab kõige erinevama disaini ja pinna-töötlusega tapeete.

Metalltapeedid

Paberist paan on kaetud metallkihiga. Tapeet on küllaltki raske (150–170 gr/m²). Metalltapeedid on suure valguskindlusega, hõlpsasti puhastatavad ning tulekindlad. Müüakse enamasti valmispaanidena.

Looduslikud tapeedid

Naturaalsete tapeetide aluseks on valgendamata paber ehk ekoloogiliselt puhas materjal, mille eriliseks omaduseks on, võrreldes tavaliste pabertapeetidega, suur kulumiskindlus. Tapeetide välimisel küljel on kleebitud looduslike taimede, naturaalsete lehtede, bambuse, džuudi, maranta, sisali, siidi, kootud paberi, sisaliagaavi kiust, puuvillase kui ka segakiust niidid.

Tänu looduslikele materjalidele, naturaalsed tapeedid loovad kordumatu interjööri. Tapeetidel ei ole mustrikorduvust. Sel põhjusel nimetatud tapeedite kleepimisel liitekohad jäävad nähtavateks. See on naturaalsest kiust valmistatud seinakatte eripära.

Veluurtapeedid

Paksule, hästi kleepuvale aluspinnale tupsutatakse tekstiiliniidikesi, -kiude ja tupsusid. Sellise töötluse tulemusena saadakse sametpind, mis enamasti kujundatakse klassikalises stiilis.

Disaintapeedid

Kasutatakse väga erinevaid töötlusi, palju on metalliläiget, krohvilaadse pinnatöötlusega tapeete, jaapanipäraseid reljeefse paberpinnaga tapeete jne.

Disaintapeedid

Tänapäeval tapeetide valik on väga rikkalik, sellepärast peate ise valima, milles "riietada" oma kodu seinad!

Populaarsed postitused sellest blogist

Anna seintele elegantne välimus liistudega

Kui olete väsinud tavalistest värvitud seintest, siis polüuretaanist liistud pakuvad huvitavaid ja kaasaegseid sisekujudnuslahendusi seinte elavdamiseks.  Seinte välimust võib muuta liistudest laotud tahveldisega. Vali pigem kitsad (25-40 mm) ja keskmised (41-69 mm) liistud, et tahveldis liiga jõuline ei saaks. Seintele saad lihtsalt ise elegantse ilme anda Vajad : • meelepärase profiiliga dekoratiivliiste • kiiresti nakkuvat sisetööde montaažiliimi • sobivas toonis värvi Tööriistad: lood, mõõdulint, pliiats, nurgasaag või käsisaag ja eerungikast, pintsel, värvirull ja värvivann. 💡 Nipp: enne töö kallale asumist võib näiteks maarliteibi abil proovida, kas väljamõõdetud tahveldis sobib ja on kooskõlas toa proportsioonidega. Mõõda ja märgi seinale liistude asukohad. Korrektse tulemuse saamiseks kasuta kindlasti loodi.  Sae raamiliistude otsad 45° nurga all vajalikesse pikkustesse. Mõõdud saad seinale märgitud joontelt.  Kanna liistude tagaküljele montaažiliim

Anna interjöörile lisaefekti lae-, seina- ja põrandaliistudega!

Iga ehitus ja remont jõuavad ühel hetkel liistude panekuni – enamasti on neid vaja praktilisel eesmärgil, näiteks varjamaks inetut pragu seina ja põranda vahel. Järjest enam aga mõistetakse, et liistudega mängimine elavdab ja kaunistab interjööri. Liist viimistleb ruumi, rõhutab viimistlusmaterjalide ilu ja võimaldab ruumi mitmekülgselt kujundada. Liist on tõepoolest hea abimees varjamaks väiksemaid ehitusvigu või erinevate materjalide ühtimiskohti ning peamiselt kasutataksegi liistu põranda ja seina ühenduskohtades ning ümber akna- ja ukseraamide. Täna pole enam harv näha traditsioonilisi katteliiste sisekujunduselemendina laepinnal või seinal teatud osa rõhutades – näiteks pildiraamina peeglit ümbritsemas või telliskiviseina motiive tapeeditud pinnast eraldamas. Põhjamaades on trendikas panna liistud ümber aknapalede. Reegleid liistude kasutuse osas pole ning igaüks võib paigaldada neid vastavalt maitsele , kuid üldiselt sobivad suuremad ja massiivsemad liistud p

Tapeedi saab värvirulliga seina tõmmata

Tavalise liimitava tapeedi ja värvi asemel võib nüüd seina panna ka vedeltapeedi. See on tapeet, mida müüakse pulbrina. Kodus segatakse see veega ja kantakse siis värvirulliga seinale. Millega on tegu – kas ikkagi mingit sorti värviga või siiski tapeediga?